eemshaven-g-19-04-2017
eemshaven-g-19-04-2017

Autonoom varen met behulp van 5G

Om autonoom varen verder te ontwikkelen start 5Groningen in samenwerking met Groningen Seaports een proef. Met deze proef worden de mogelijkheden met autonoom varen in havens en kustwater verkend.

Bij het experiment vaart een autonoom binnenvaartschip tussen Delfzijl en de Eemshaven. 5G wordt ingezet voor positiebepaling, informatieoverdracht van sensoren en bediening op afstand. Het streven is om in de zomer van 2019 te starten met de proef. Met dit experiment wordt bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van autonoom varen. Dit biedt kansen op het gebied van kostenbesparing, veiligheid en CO2 uitstoot.

Autonoom Vervoer Noord-Nederland participeert in de pilot en kan haar al opgedane kennis en ervaring met autonoom vervoer inzetten om te helpen. De pilot past goed binnen onze doelstelling om Noord-Nederland op de kaart te zetten als dé regio voor autonoom vervoer (voor alle soorten modaliteiten). Een pilot met autonoom varen is hierop een goede aanvulling en kan nieuwe kennis opleveren, die ook voor de andere modaliteiten relevant kan zijn.


Recent nieuws