Zelfrijdende shuttle verbindt Gronings ziekenhuis met het OV

Tussen de nieuwe vestiging van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda en het dichtstbijzijnde bushalte gaat komend half jaar als proef een autonome shuttle rijden. Groningen zet vol in op zelfrijdend vervoer. 5Groningen, dat onder meer de toepassing van 5G-internet bij autonome voertuigen onderzoekt, wordt uitgebreid en kreeg onlangs 500.000 euro subsidie van de provincie.

30 juni opent de nieuwe vestiging van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda, zo is de planning. De hoofdingang van het ziekenhuis ligt ongeveer 1,5 kilometer van de dichtstbijzijnde bushalte af. Op dit stuk gaat vanaf augustus een half jaar lang een zelfrijdende shuttle van Navya rijden. Mogelijk komt er nog een extra halte aan het einde van het parkeerterrein van het ziekenhuis.

Als de proef succesvol is, wordt de shuttle vast ingezet. In een volgende fase willen de betrokken partijen de route uitbreiden naar het centrum en uiteindelijk naar het treinstation van Scheemda. Dat is zo’n 4,5 kilometer. Het busje kan zowel patiënten, bezoekers als personeel van het ziekenhuis vervoeren.

Experts

In Groningen gebeurt veel op het gebied van zelfrijdend vervoer. Onlangs is bekend geworden dat 5Groningen wordt uitgebreid. In dit project werken ondernemers en non-profitorganisaties samen met experts om toepassingen van 5G-internet te testen, onder andere bij autonoom rijdende shuttles. Veel onderzoek gebeurde op het zogenoemde 5G-lab op het Zernike-terrein in de stad. Nu komen er ook testlocaties in Noord-Groningen.

In 2017 zijn de eerste vijf pilots gestart binnen het 5G Lab. Inmiddels worden zeventien pilots uitgevoerd en er zijn tientallen ideeën ingediend, laat de provincie weten. De provincie heeft aangekondigd 500.000 euro in 5Groningen te gaan investeren.

Klik hier om het origineel bericht te bekijken.

 


Recent nieuws

Eerste editie @north-festival succesvol

Meer dan 450 bezoekers uit binnen- en buitenland bezochten donderdag 26 september het @north-festival. Het eerste festival in Nederland over autonoom vervoer in de lucht, over water, over de weg en per spoor. Met het festival hebben de initiatiefnemers, de provincie Groningen, Drenthe en Fryslân, Noord-Nederland op de kaart gezet als ideaal testgebied voor autonoom …

Verder lezen...

Vincent Everts nodigt je uit!

Vincent Everts, spreker, trendwatcher en gadgetfanaat gaat op het @north-festival op zoek naar trends en innovaties. Hij leidt op het festival op prikkelende wijze gesprekken over de ontwikkelingen binnen het autonoom vervoer in (Noord) Nederland. Aan zijn tafel verschijnen o.a I&W, RDW, Netherlands Maritime Technology, ProRail en Arriva. Kom ook en luister mee!

Verder lezen...