Zelfrijdende shuttle verbindt Gronings ziekenhuis met het OV

Tussen de nieuwe vestiging van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda en het dichtstbijzijnde bushalte gaat komend half jaar als proef een autonome shuttle rijden. Groningen zet vol in op zelfrijdend vervoer. 5Groningen, dat onder meer de toepassing van 5G-internet bij autonome voertuigen onderzoekt, wordt uitgebreid en kreeg onlangs 500.000 euro subsidie van de provincie.

30 juni opent de nieuwe vestiging van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda, zo is de planning. De hoofdingang van het ziekenhuis ligt ongeveer 1,5 kilometer van de dichtstbijzijnde bushalte af. Op dit stuk gaat vanaf augustus een half jaar lang een zelfrijdende shuttle van Navya rijden. Mogelijk komt er nog een extra halte aan het einde van het parkeerterrein van het ziekenhuis.

Als de proef succesvol is, wordt de shuttle vast ingezet. In een volgende fase willen de betrokken partijen de route uitbreiden naar het centrum en uiteindelijk naar het treinstation van Scheemda. Dat is zo’n 4,5 kilometer. Het busje kan zowel patiënten, bezoekers als personeel van het ziekenhuis vervoeren.

Experts

In Groningen gebeurt veel op het gebied van zelfrijdend vervoer. Onlangs is bekend geworden dat 5Groningen wordt uitgebreid. In dit project werken ondernemers en non-profitorganisaties samen met experts om toepassingen van 5G-internet te testen, onder andere bij autonoom rijdende shuttles. Veel onderzoek gebeurde op het zogenoemde 5G-lab op het Zernike-terrein in de stad. Nu komen er ook testlocaties in Noord-Groningen.

In 2017 zijn de eerste vijf pilots gestart binnen het 5G Lab. Inmiddels worden zeventien pilots uitgevoerd en er zijn tientallen ideeën ingediend, laat de provincie weten. De provincie heeft aangekondigd 500.000 euro in 5Groningen te gaan investeren.

Klik hier om het origineel bericht te bekijken.

 


Recent nieuws

Testcentrum voor hyperloop komt naar Groningen

Het European Hyperloop Center (EHC) wordt gevestigd in Groningen. Dat maakte de ontwikkelaar Hardt Hyperloop uit Delft 20 december bekend.  Een hyperloop is een transportsysteem, waarbij gebruik gemaakt wordt van een luchtdrukbuis, waardoor mensen en goederen getransporteerd worden. De techniek hiervan is vergelijkbaar met buizenpost. Het is de bedoeling dat het testcentrum voor deze nieuwe vorm van …

Verder lezen...

Reizigers testen automatisch bestuurde trein

Zo’n 50 treinreizigers maakten woensdag 12 februari voor het eerst een rit in een automatisch bestuurde trein. Dat gebeurde tussen Groningen en Zuidhorn. Daarmee heeft Groningen een primeur op het Nederlandse spoor. Van 13 tot en met 17 februari rijden nog eens 250 reizigers mee met testritten, tussen Groningen en Buitenpost. De testritten geven belangrijke informatie over …

Verder lezen...

Extra lange masterclass over 5G en de automotive industrie

Op 5 maart organiseerde 5Groningen samen met de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen een extra lange masterclass over 5G en de automotive industrie. Deze vond plaats in DOT Groningen.  Meer dan 100 bezoekers luisterden naar Peter de Voogd van Ericsson die ons meenam in de wereld van de auto als communicatieplatform en de koppeling met 5G. …

Verder lezen...