Zelfrijdende shuttle bij Ommelander Ziekenhuis

Vanaf 6 augustus rijdt tussen het Ommelander Ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte in Scheemda een zelfrijdende shuttle. De bushalte aan de Molenstraat ligt op ongeveer 1,5 km vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. De shuttle vervoert patiënten, bezoekers en personeel van en naar het ziekenhuis. In het voertuig is een gastheer aanwezig om passagiers te begeleiden. In geval van nood kan hij ook ingrijpen. De shuttle rijdt minstens een half jaar op proef. Als de proef succesvol is, wordt de shuttle een vast onderdeel van de openbaarvervoerverbinding. In een volgende fase wordt de route mogelijk verder uitgebreid naar het centrum en later het treinstation van Scheemda.

Met de proef loopt Noord-Nederland landelijk gezien voorop in de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer. Voor de provincie Groningen is dit de eerste proef met een zelfrijdend busje met passagiers. Passagiers kunnen hier tijdens de proef gratis gebruik van maken. Er wordt gereden met een dienstregeling die aansluit op de bestaande buslijnen. Eerder werden al wel tests uitgevoerd zonder passagiers met een onbemand voertuig in de Eemshaven, op het Zerniketerrein in Groningen en in Loppersum. In 2016 reed in de provincie Fryslân twee maanden een zelfrijdende shuttle in Appelscha. De shuttle in Scheemda rijdt een stuk langer en is van een andere leverancier, van het Franse bedrijf NAVYA. Arriva levert de gastheer. Door proeven te doen met verschillende soorten voertuigen willen de noordelijke provincies samen met verschillende partijen zo veel mogelijk ervaring opdoen met zelfrijdend vervoer.

 

Pilotregio
De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen zien autonoom vervoer als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in Noord-Nederland te behouden en te verbeteren. Daarbij gaat het om vervoer over zowel de weg, over het spoor, over het water en door de lucht. De provincies werken samen om dé pilotregio voor autonoom vervoer te worden. Dit doen ze samen met verschillende partijen. De zelfrijdende shuttle in Scheemda is een samenwerking tussen de provincie Groningen, het Ommelander Ziekenhuis, de gemeente Oldambt en Arriva Nederland. Arriva onderzoekt samen met overheden mogelijkheden om autonoom vervoer in te zetten op plaatsen waar op dit moment geen openbaar vervoer rijdt.

 


Recent nieuws

Eerste editie @north-festival succesvol

Meer dan 450 bezoekers uit binnen- en buitenland bezochten donderdag 26 september het @north-festival. Het eerste festival in Nederland over autonoom vervoer in de lucht, over water, over de weg en per spoor. Met het festival hebben de initiatiefnemers, de provincie Groningen, Drenthe en Fryslân, Noord-Nederland op de kaart gezet als ideaal testgebied voor autonoom …

Verder lezen...

Vincent Everts nodigt je uit!

Vincent Everts, spreker, trendwatcher en gadgetfanaat gaat op het @north-festival op zoek naar trends en innovaties. Hij leidt op het festival op prikkelende wijze gesprekken over de ontwikkelingen binnen het autonoom vervoer in (Noord) Nederland. Aan zijn tafel verschijnen o.a I&W, RDW, Netherlands Maritime Technology, ProRail en Arriva. Kom ook en luister mee!

Verder lezen...