Groepsfoto bij busje
Groepsfoto bij busje

Twee proeven van start met zelfrijdend vervoer Eemshaven en Loppersum

Vanaf half mei gaan twee proeven van start met zelfrijdend vervoer in de Eemshaven en Loppersum. Het gaat hier om busjes die zonder bestuurder op een afgeschermd traject rijden. De proeven zijn een onderdeel van de intentieverklaring die de drie noordelijke provincies in september 2016 samen met de gemeente Ooststellingwerf tekenden om Noord-Nederland hét testgebied voor zelfrijdend autonoom vervoer te maken. Meerdere partijen hebben inmiddels aangegeven hieraan een bijdrage te willen leveren. Op 21 april zetten de betrokken partijen symbolisch hun handtekening om hun samenwerking te bekrachtigen.

Eemshaven

Vanaf mei vinden in de Eemshaven in een afgeschermd gebied verschillende proeven met zelfrijdende voertuigen van verschillende leveranciers plaats. Zo wordt er getest met het rijden onder verschillende weersomstandigheden. Met behulp van een simulator worden nieuwe proeven voorbereid en kunnen verschillende verkeersituaties worden nagebootst. Het is voor het eerst dat op deze manier meerdere voertuigleveranciers in één testgebied proeven uitvoeren. Het eerste voertuig dat in de Eemshaven komt testen, is van leverancier EasyMile.

Loppersum

Het voertuig van EasyMile wordt tijdens de testperiode ook een aantal keren naar de testomgeving van 5Groningen op het Zerniketerrein gebracht, het zogenoemde ‘living lab’. Hier kunnen tests worden uitgevoerd in combinatie met 5G-techniek. Later dit jaar worden deze tests ook in een praktijkomgeving uitgevoerd. Loppersum is de eerste plek in Europa, waar op deze manier wordt getest met een combinatie van zelfrijdend vervoer en 5G-techniek. De 5G-techniek kan de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer sterk versnellen.

Proefregio

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe tekenden september vorig jaar samen met de gemeente Ooststellingwerf een intentieverklaring, waarmee ze Noord-Nederland op de kaart zetten als dé proefregio voor zelfrijdend vervoer. Toen werd ook de eerste proef uitgevoerd in Appelscha. De drie provincies en de gemeente Ooststellingwerf zien zelfrijdend vervoer als een slimme, veilige en schone vorm van openbaar vervoer, die inwoners en voorzieningen op het platteland met elkaar verbindt. Het vergroot de sociale mobiliteit en draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid op het platteland.

Slim en Groen

De provincie Groningen zoekt voortdurend naar innovatieve en duurzame mogelijkheden om onze mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan slimmer en groener te maken. Zelfrijdend vervoer is schoon, doordat de voertuigen elektrisch zijn. Verder ziet de provincie zelfrijdend vervoer als een slimme manier om krimpgebieden leefbaar te houden.


Recent nieuws

  • Samenwerking @North & Maritieme Academie Harlingen

    De Maritieme Academie Harlingen en @North innoveren samen voor duurzame scheepvaart met nadruk op autonoom varen en digitalisering. Zo werkt de Maritieme Academie mee aan de ontwikkeling van een autonoom varende pond in…

    Student volgt training voor het varen met schepen in een virtuele omgeving in het simulatorencentrum van de Maritieme Academie Harlingen
  • 5G dronevlucht Eemshaven – Borkum

    In Eemshaven laat OWIC de mogelijkheden van 5G-technologie zien. Een demonstratie met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van drone-connectiviteit en een non-stop vluchtdemonstratie vanaf het Heli- en Droneport Eemshaven naar het Duitse…

    Drone wordt klaargezet voor de vlucht naar Borkum.