Nationale primeur Appelscha: eerste zelfrijdende voertuig met passagiers op de openbare weg

Eind augustus rijden er twee zelfrijdende voertuigen van het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer naar de Wester Es in Appelscha.

Ooststellingwerf is daarmee de eerste gemeente waar een zelfrijdend voertuig mét passagiers de openbare weg op mag. Het gaat om een proefproject van drie maanden. De gemeente Ooststellingwerf is initiatiefnemer van het project en ziet deze nieuwe vorm van vervoer als oplossing voor betere bereikbaarheid en leefbaarheid van krimpregio’s. De proef in Appelscha is daarmee uniek en trekt de aandacht in Europa. Inwoners en toeristen kunnen gratis een ritje maken.

Noordelijke samenwerking

De gemeente Ooststellingwerf ziet deze nieuwe slimme, veilige en schone vorm van openbaar vervoer als vernieuwende verbinding tussen inwoners en voorzieningen. Het vergroot de sociale mobiliteit en draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid op het platteland. De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen zien hier ook mogelijkheden voor en willen Noord-Nederland daarom de komende jaren op de kaart zetten als dé proefregio voor zelfrijdend vervoer. De proef in Appelscha moet de eerste worden van meerdere proefprojecten in de noordelijke provincies. De vier partijen leggen deze samenwerking eind augustus officieel vast in een intentieverklaring. Dan gaat de proef ook officieel van start.

Veiligheid

De Rijkdienst Wegverkeer (RDW) gaf halverwege juni toestemming voor de proef aan de gemeente Ooststellingwerf. Op het moment dat de shuttlebusjes aankomen vinden de laatste keuringen plaats. Het chauffeurloze voertuig communiceert met de weg en de verkeerslichten. Daarom worden deze zomer maatregelen aan de weg genomen op het 2,5 kilometerlange tracé in Appelscha. Er is altijd een steward aanwezig in het voertuig die in geval van nood het voertuig stil kan zetten. Het shuttlebusje rijdt alleen overdag en bij goed weer.

Zelfrijdend voertuig?

Het voertuig is een EZ10 van Easymile. Dit zelfrijdende voertuig is volledig automatisch en rijdt op elektriciteit. Het voertuig heeft geen stuur en geen pedalen. Er is plek voor 10 personen en heeft een maximumsnelheid van 15 km per uur.


Recent nieuws

Eerste demodag Autonoom Vliegen succesvol verlopen

Op 15 juli 2020 vond de eerste demonstratiedag Autonoom Vliegen plaats, die hive.mobility, de provincie Groningen en Stichting DroneHub GAE gezamenlijk organiseerden. Stichting DroneHub GAE is in opdracht van en in samenwerking met de provincie Groningen het langjarige programma Autonoom Vliegengestart. Het uiteindelijke doel van de provincie Groningen is om in samenwerking met verschillende partijen toe te werken …

Verder lezen...

Varen zonder schipper met fietspont bij Drachten

Een kleinere fietstocht rond Drachten maken? Straks kan het dankzij een fietspont tussen De Wilgen en Opeinde. De pontjesroute rond het Nationaal Park De Alde Feanen krijgt hiermee een uitbreiding. Gemeente Smallingerland onderzoekt samen met de provincie Fryslân en Innovatiecluster Drachten of deze pont zonder of met beperkte inzet van een schipper kan varen. Het …

Verder lezen...

Testcentrum voor hyperloop komt naar Groningen

Het European Hyperloop Center (EHC) wordt gevestigd in Groningen. Dat maakte de ontwikkelaar Hardt Hyperloop uit Delft 20 december bekend.  Een hyperloop is een transportsysteem, waarbij gebruik gemaakt wordt van een luchtdrukbuis, waardoor mensen en goederen getransporteerd worden. De techniek hiervan is vergelijkbaar met buizenpost. Het is de bedoeling dat het testcentrum voor deze nieuwe vorm van …

Verder lezen...