img_0622
img_0622

Drone Delivery Services komt voor het eerst in actie

In Noord-Nederland worden al enige tijd diverse toepassingen getest met drones. Sinds maart 2021 is daar weer een nieuwe toepassing bijgekomen, namelijk testen hoe drones ingezet kunnen worden in de logistieke sector. Deze tests worden uitgevoerd in samenwerking met onder andere Hive.Mobility, Provincie Groningen en @Noth. Onlangs heeft Europa wereldkundig gemaakt dat er overeenstemming is bereikt tussen de lidstaten over het inrichten van een nieuw luchtruimklasse speciaal ingericht voor drone-vluchten over grotere afstanden. 

Door deze ontwikkeling is er een wettelijk basis ontstaan die ervoor gaat zorgen dat drone-innovatie echt een vlucht kan gaan nemen in Europa. Hiervoor moet er de komende jaren nog wel het nodige gebeuren, zoals techniek testen, procedures opstellen om vooral de veiligheid te kunnen garanderen zowel in de lucht als op de grond. 

Egbert Swierts, founding partner van Drone Delivery Services BV en eigenaar van een drone academy op Groningen Airport Eelde: ‘’Samen met vier founding partners hebben wij kans gezien om in -en geïnspireerd door- de coronacrisis een bedrijf op te richten die zich volledig gaat inzetten op een totaal nieuwe modaliteit in de wereld van de pakketbezorging. Door onze krachten te bundelen hebben wij uiteenlopende competenties en ervaring bij elkaar weten te brengen in één innovatief bedrijf. Zo heeft Jan Wiersma eigenaar van Vliegend.nl zijn sporen verdiend als system integrator op het gebied van geavanceerde drones. Frans Hamstra als programma manager in het domein autonoom vervoer en heeft tevens een achtergrond in het openbaar vervoersysteem. Lars de Kloet is actief als business consultant met passie voor het innovatieve domein.  

Drone Delivery Services zal de komende periode met name in contact willen komen met de toekomstige klant en eindgebruiker. “We zullen moeten leren hoe onze drone veilig en efficiënt in te passen is in de bestaande logistieke ketens.” aldus Wiersma. “In de video is te zien hoe onze drone wordt ingezet voor een demonstratie bij een potentiele eindgebruiker. Zo proberen we met elkaar kennis te delen en tot nieuwe inzichten te komen. Deze specifieke drone is erg geschikt voor het Nederlandse zeeklimaat waardoor wij veel meer dagen per jaar inzetbaar zullen zijn.”  De Kloet vult aan “omdat we onze drones op afstand willen gaan bedienen vanuit een centrale controlekamer, willen wij samen met onze klanten ontdekken hoe wij de machine-mens interactie goed en veilig kunnen organiseren. Zo kunnen wij straks een snel, veilig en vooral slim alternatief aanbieden voor de bestaande modaliteiten” 


Recent nieuws